Nationalparker i Peru

Föreställ dig en trevlig promenad mitt i unika ekosystem, otaliga djurarter och växter och drömlika landskap. Om du älskar ekoturism erbjuder Peru dig möjligheten att uppleva det och många fler upplevelser genom sina nationalparker.

Peru är hem för 14 parker fördelade över hela sitt territorium. Dessa är avsedda att bevara de olika arterna av flora och fauna, för att göra historien bakom de forntida civilisationerna som utvecklades i landet och ge privilegierade platser för sina besökare; alltid med respekt och miljömedvetenhet.

Nedanför presenterar vi 5 av dessa naturparadis som du kan besöka under din nästa resa.

1. Cordillera Azul Nationalpark

Denna plats som är belägen mellan floderna Huallaga och Ucayali, vid sammanflödet av regionerna San Martín, Loreto, Ucayali och Huánuco, imponerar med sitt stora ekosystem som sprids som en grön filt mellan Anderna och Amazonas. Det anses vara ett av de mest biologiskt rika naturområdena i världen och är livsmiljön för flera floraarter, såsom lianer, orkidéer, bromelia och ormbunkar; och fauna, såsom otorongos, pumor, Andinska björnar, kronhjort och flodotrar.

Parken är också hem för infödda etniska grupper som Cacataibo – Camano, Shipibos och Mushuck Llacta, som upprätthåller sina seder och traditioner fram till i dag. Även om turismen är reglerad, finns det platser som kallas buffertzoner som erbjuder vackra attraktioner att besöka, till exempel ”den förlorade världens lagun”, Manashahuemana-kullarna, ara-lerslickan och Cinco Puntos-bergen.

Den bästa tiden att besöka Cordillera Azul är under den torra säsongen, mellan maj och november. Generellt är klimatet varmt och fuktigt, även om kraftiga regn tenderar att registreras i områden med högre höjd.

2. Manu Nationalpark

Manu erkänns som det skyddade området med den största biologiska mångfalden i världen av UNESCO och är livsmiljön för ett otaligt antal arter av fåglar och däggdjur tack vare dess speciella läge som täcker praktiskt taget alla höjdvåningarna. Det ligger i hjärtat av den peruanska Amazonas, mellan departementen Cusco och Madre de Dios, och är en av de mest besökta nationalparkerna i landet.

Denna underbara plats är också hem för ursprungsbefolkningar och etniska grupper, varav de allra flesta förblir frivilligt isolerade och har olika nivåer av kontakt med omvärlden. De arter av fauna som du hittar här är den svarta tigern och gråhjorten bland många andra.

För att komma dit från Lima måste du först resa till Cusco och åka till Paucartambo. Därifrån kan du komma till buffertzonen, där du kan vandra och bada i floden.

3. Huascarán Nationalpark

Denna nationalpark är belägen i Ancash-regionen och kännetecknas av dess imponerande snöiga landskap och utgör en av de vackraste naturliga miljöerna i Peru. För dem som gillar äventyr och extremsport är denna plats perfekt för vandring, klättring, skidåkning och mountainbike; Å andra sidan, om du är en av dem som föredrar att njuta av vacker utsikt och uppleva upplevelsesturism, kan du besöka Chinancocha-lagunen och Pastoruri-berget, samt dela erfarenheter med de samhällen som bor i området.

Som om det inte var tillräckligt rymmer parken också viktiga arkeologiska attraktioner, som templen Chavín och Recuay före Inka. För att komma hit måste du resa från Lima till staden Huaraz – det är cirka 8 timmar med buss.

4. Yanachaga Nationalpark – Chemillén

Denna park presenterar en stor geografisk variation i ett relativt litet område, eftersom den går från Andinska bergen till början av Amazonas slätter, även kallad låg djungel. Det är därför ett av de skyddade naturområdena som rymmer det största utbudet av ekosystem i landet och över hela planeten.

Beläget i provinsen Oxapampa, i Pasco-regionen, registrerar denna plats cirka 500 fågelarter och hundra däggdjur, bland dem puma, jaguaren, sachavaca, dvärghjort (bara 40 centimeter hög) och anteater. Flora är lika riklig, med mer än 2000 arter, inklusive orkidéer, ormbunkar och medicinalväxter som kattklo.

I nationalparken finns också campingområden. Den bästa säsongen att besöka är mellan juli och augusti då jubileet för Oxapampa och Pozuzo firas. För att komma dit måste du först resa till Oxapampa – resan från Lima varar cirka 11 timmar. En gång i denna stad kan du ta bussar till olika delar av parken.

5. Cerros de Amotape Nationalpark

Denna nationalpark är en del av en ekologisk korridor av stor betydelse, bildad av Tumbes reserverade område och El Angolo jaktmark, på gränserna till Tumbes och Piura-regionerna. Tillsammans skyddar dessa tre områden tropiska och torra skogsekosystem, vars biologiska rikedom har erkänts av Unesco. Här kommer du att kunna överväga imponerande landskap vid floden Tumbes, där det också är möjligt att simma i dess kristallklara vatten och njuta av dess små vattenfall.

För att komma till denna vackra plats måste du börja från Tumbes och ta vägen Zorritos – Bocapán. Det rekommenderas att resa mellan april och oktober, det vill säga under den torra säsongen. Även från Tumbes kan du åka till det reserverade området genom städerna Matapalo och Cotrina. El Angolo jaktmark har områden för camping. För att nå det rekommenderas det att lämna Sullana. Det är också tillrådligt att besöka den under den torra säsongen, eftersom tillgången är mycket komplicerad i regnigt väder.