Regnbågsberget Palccoyo i Peru

Den fantastiska Andesregionen Cusco har inte bara imponerande Inca-konstruktioner, utan även geologiska underverk som fängslar av stor prydnad. Även om det mest besökta är Vinbunkens regnbågsberg, finns det ett annat drömställe vars skönhet förtjänar all uppmärksamhet: Palccoyo-bergskedjan.

Denna juvel, Andesna, ligger söder om den kejserliga staden och består av tre färgglada berg och har en spektakulär utsikt över det snötäckta Ausangate. Att ta sig dit kräver inte stor fysisk ansträngning och tar bara cirka 45 minuter, så det är också möjligt att besöka det som en familj. Om du inte är van vid långa promenader är detta ett trevligt alternativ för att njuta av naturen.

Hur man tar sig dit

För att ta dig till Palccoyo har du två alternativ: åk dit på egen hand eller ta en guidad tur. Om du väljer det första alternativet måste du resa med fordon i cirka tre timmar från staden Cusco i riktning mot distriktet Combopata. Några minuter innan du når staden måste du svänga vänster och ta staden Checacupe som referenspunkt. Fortsätt sedan med resan i ytterligare en timme tills du når en parkeringsplats. Väl här måste du bara börja en 40-minuters promenad tills du når regnbågsbergen.

Guidade turer är också ett annat alternativ som du kan överväga om du inte kan ta dig dit själv. Dessa inkluderar transportservice, mat för turnén, en reseguide, entrébiljett och medicinsk hjälp. Under resan kan du uppskatta hängbroarna i Checacupe, som består av en kolonial bro och rester av vad som var en Inca-bro.

När man når Palccoyo bevittnar man landskapets unika egenskaper. Det är en geologisk formation som produceras av ansamling av mineraler och vatten, liksom av de lokala vindarna och den befintliga luftfuktigheten. Denna kombination av element skapade tidigare oxidation av ytan, samma som förvärvade denna speciella mångfald av toner. I omgivningen av bergen kan du också hitta en utsiktspunkt mitt i en skog av upp till tio meter höga stenar som skapar en geologisk labyrint.

Att tänka på

Promenaden för att komma till Palccoyo kräver viss fysisk ansträngning, så det är nödvändigt att du acklimatiserar dig i Cusco i minst två dagar före utflykten. Detta hjälper till att konditionera kroppen för höjd och syrebrist. Rutten presenterar inte backar och passerar genom terräng utan många backar så svårigheten är mindre jämfört med stigningen till Vinicunca.

Den bästa tiden att besöka Palccoyo-bergen i Peru är mellan april och december under den torra säsongen. Under dessa månader är vädret mycket trevligare och soligare, till skillnad från regnperioden, som sträcker sig från januari till mars.

Platsen kännetecknas av kalla morgnar och heta solnedgångar, så vi rekommenderar att du förbereder dig med lätta och varma kläder. Det är också viktigt med en keps eller hatt, solglasögon, en vattentät jacka och handskar för kyla.

Palccoyo är en alternativ destination till det färgglada berget Vinicunca med samma majestät som kännetecknar hela denna andinska kedja full av bländande landskap. Gå vidare och upptäck det och låt dig erövras av dess färger.